SKŁADNIKI (3-4 osoby):
- 400g suchego makaronu orecchiette (ja jednak używam penne, bo lubię)
- 2 kulki mozzarelli 125g
- 2 garście startego parmezanu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7-8 dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów.
- garść świeżych listków bazylii
- 1 czerwona papryczka chilli
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:.
- W dość sporym garnku podgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5) i wrzucamy pokrojone na małe kawałeczki cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy kilka minut na małym ogniu aż cebula będzie miękka (trzeba uważać, żeby nie przypalić, bo zniszczy to smak potrawy).
- Pomidory z puszki od razu dodajemy do cebuli, dolewamy 100 ml wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
- Jeśli używamy świeżych pomidorów to musimy najpierw usunąć z nich skórkę i nasiona (ostrym nożem wycinamy szypułkę i twardy środek. Przy szypułce lekko nacinamy krzyżyk. Wrzucamy do wrzącej wody na 30 sekund, wyciągamy do miski, przelewamy zimną wodą, usuwamy z pomidorów skórkę i wyciskamy nasiona, gdyż nie będą nam już one potrzebne). Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy do podsmażonej cebuli, dolewamy 100 ml wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
- Po 20 minutach wlewamy całość do blendera i mikujemy na gładki sos.
- Dodajemy lekką porwane liście bazylii i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Gotujemy makaron al dente.
- W naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu, polewamy połową sosu, posypujemy garścią parmezanu, układamy pokrojoną w talarki mozzarellę i ponownie makaron, sos, parmezan, mozzarella. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz