wtorek, 7 maja 2013

FILET z kurczaka z brzoskwinią

Bardzo proste i pyszne danie dla zwolenników polączeń mięsno-owocowych.

SKŁADNIKI (3-4 osoby):
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń w lekkiej zalewie (zalewa zostanie użyta do sosu)
  • 1 średnia cebula
  • 5 -6 łyżek słodkiej śmietany 12% (może być tłustsza, ale ja staram się ograniczać ilość tłuszczu w potrawach jeśli jest taka możlwość)
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 lyżki mąki
  • olej
  • sól 
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  • Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych kostek, kawałków tłuszczu itp., każdy dzielimy na pół i posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.
  • Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy do miękkości na małej ilości oleju.
  • Podsmażoną cebulę wrzucamy do blendera, dolewamy  1 szklankę zalewy z brzoskwiń i miksujemy na gładki sos.
  • Sos przelewamy do małego garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
  • Do osobnego naczynia odlewamy okolo 1/ 4 sosu i  mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Następnie łączymy z resztą sosu, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i ponownie podgotowujemy na bardzo małym ogniu.
  • W międzyczasie na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy obtoczone w mące filety z kurczaka (do zarumienienia).
  • Podsmażone filety wrzucamy do sosu i dusimy pod przykryciem (na bardzo małym ogniu) przez około 15 min.
  • Podajemy z ryżem i kilkoma kawałkami brzoskwini.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Połączenie mięsa i owoców jak najbardziej mi odpowiada, chociaż wiem, ze ten zestaw ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

    OdpowiedzUsuń