- 0,5 kg fileta łososia
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki masła
SOS:
- 2 łyżeczki majonezu
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżeczka poszatkowanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia myjemy, osuszamy, nakładamy kilka kawałeczków masła (1-2 łyżeczki)
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- W międzyczasie do garnka wkładamy szpinak i rozmrażamy na małym ogniu.
- Do szpinaku dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę masła oraz pokrojony w talarki czosnek i gotujemy aż do wyparowania wody.
- Przygotowujemy sos dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Gdy łosoś jest już upieczony na talerze nakładamy szpinak, na nim gotowego łososia i polewamy odrobiną sosu.
- Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i sałatką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz