poniedziałek, 25 marca 2013

ŁOSOŚ na szpinaku

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • 0,5 kg fileta łososia
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki masła
SOS:
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżeczka poszatkowanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
  • Łososia myjemy, osuszamy, nakładamy kilka kawałeczków masła (1-2 łyżeczki)
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  • W międzyczasie do garnka wkładamy szpinak i rozmrażamy na małym ogniu.
  • Do szpinaku dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę masła oraz pokrojony w talarki czosnek i gotujemy aż do wyparowania wody.
  • Przygotowujemy sos dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  • Gdy łosoś jest już upieczony na talerze nakładamy szpinak, na nim gotowego łososia i polewamy odrobiną sosu.
  • Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i sałatką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz