SKŁADNIKI (3-4 osoby):
- 4 filety z kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń w lekkiej zalewie (zalewa zostanie użyta do sosu)
- 1 średnia cebula
- 5 -6 łyżek słodkiej śmietany 12% (może być tłustsza, ale ja staram się ograniczać ilość tłuszczu w potrawach jeśli jest taka możlwość)
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 lyżki mąki
- olej
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych kostek, kawałków tłuszczu itp., każdy dzielimy na pół i posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.
- Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy do miękkości na małej ilości oleju.
- Podsmażoną cebulę wrzucamy do blendera, dolewamy 1 szklankę zalewy z brzoskwiń i miksujemy na gładki sos.
- Sos przelewamy do małego garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
- Do osobnego naczynia odlewamy okolo 1/ 4 sosu i mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Następnie łączymy z resztą sosu, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i ponownie podgotowujemy na bardzo małym ogniu.
- W międzyczasie na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy obtoczone w mące filety z kurczaka (do zarumienienia).
- Podsmażone filety wrzucamy do sosu i dusimy pod przykryciem (na bardzo małym ogniu) przez około 15 min.
- Podajemy z ryżem i kilkoma kawałkami brzoskwini.
SMACZNEGO!
Połączenie mięsa i owoców jak najbardziej mi odpowiada, chociaż wiem, ze ten zestaw ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.
OdpowiedzUsuń