SKŁADNIKI (2 osoby):
- 200-300 g makaronu (ja używam penne lub tagliatelle, bo to moje ulubione)
- świeża bazylia z 2 doniczek
- 3 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej)
- 4 łyżki orzeszków piniowych, ale można je zastąpić orzechami włoskimi/pestkami słonecznika/pestkami dyni (mój wybór najczęściej pada na pestki słonecznika, bo są ogólnodostępne i nie takie drogie jak orzeszki piniowe).
- 2 garście startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
- Pozostałe składniki (wraz z garścią parmezanu) zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby widoczne były drobinki składników. Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać makaron z pesto, ułożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem, udekorować listkami bazylii.
- Dodatkowo dla ozdoby można lekko podsmażyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ułożyć na talerzu.
SMACZNEGO!
Uwielbiam bazyliowe pesto. :)
OdpowiedzUsuńUwiebiam pozytywne komentarze :) Pozdrawiam:)
Usuń