wtorek, 7 maja 2013

MAKARON z pesto bazyliowym

Uwielbiam makaron z pesto, a jeszcze bardziej fakt, że przyrządza się go w 10 minut:)

SKŁADNIKI (2 osoby):
  • 200-300 g makaronu (ja używam penne lub tagliatelle, bo to moje ulubione)
  • świeża bazylia z 2 doniczek
  • 3 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej)
  • 4 łyżki orzeszków piniowych, ale można je zastąpić orzechami włoskimi/pestkami słonecznika/pestkami dyni (mój wybór najczęściej pada na pestki słonecznika, bo są ogólnodostępne i nie takie drogie jak orzeszki piniowe).
  • 2 garście startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  • Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
  • Pozostałe składniki (wraz z garścią parmezanu) zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby widoczne były drobinki składników. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać makaron z pesto, ułożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem, udekorować listkami bazylii.
  • Dodatkowo dla ozdoby można lekko podsmażyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ułożyć na talerzu.
SMACZNEGO!


2 komentarze: