Bardzo smaczne, szybkie do przygotowania danie. Dzięki pomidorom mięso się nie wysusza (co często się zdarza w przypadku piersi z kurczaka). Osobom dbającym o linie polecam użyć odtłuszczonej mozzarelli.
- 2 filety z kurczaka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 mozzarella
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- olej
PRZYGOTOWANIE:
- Filety myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne chrząstki, tłuste częsci itd.
- Każdy filet kroimy wzdłuż na 2 części (można na więcej).
- Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem.
- Czosnek kroimy na male kawałeczki lub przeciskamy przez praskę.
- Na każdy filet kładziemy po 2 plasty pomidora, na którego nakładamy odrobinę miodu, trochę czosnku i kilka listków poszatkowanej bazylii.
- Następnie na filetach układamy plastry mozzarelli.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
- Podczas pieczenia wypłynie nieco wody z mięsa i pomidorów co utworzy bardzo smaczny sos.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz