poniedziałek, 18 marca 2013

FILET z kurczaka zapiekany z pomidorami, bazylią i mozzarellą.

Bardzo smaczne, szybkie do przygotowania danie. Dzięki pomidorom mięso się nie wysusza (co często się zdarza w przypadku piersi z kurczaka). Osobom dbającym o linie polecam użyć odtłuszczonej mozzarelli.

SKŁADNIKI (2 osoby):
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 mozzarella
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • olej
PRZYGOTOWANIE:
  • Filety myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne chrząstki, tłuste częsci itd.
  • Każdy filet kroimy wzdłuż na 2 części (można na więcej).
  • Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem.
  • Czosnek kroimy na male kawałeczki lub przeciskamy przez praskę.
  • Na każdy filet kładziemy po 2 plasty pomidora, na którego nakładamy odrobinę miodu, trochę czosnku i kilka listków poszatkowanej bazylii.
  • Następnie na filetach układamy plastry mozzarelli.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
  • Podczas pieczenia wypłynie nieco wody z mięsa i pomidorów co utworzy bardzo smaczny sos.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz