poniedziałek, 18 marca 2013

SAŁATKA z kurczakiem

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie roszponki (można też użyć swieżego szpinaku)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 avocado
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • parmezan (może być ser litewski Dziugas - smakiem bardzo przypomina parmezan, a jest tańszy o połowę)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
  • Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy z chrząstek, tłustych części itd, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem.
  • W osobnej miseczce mieszamy olej, paprykę ostrą, słodką, czosnek, miód.
  • Kawałki kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i mieszamy z otrzymaną marynatą. Mięso można odstawić na kilka godzin, żeby przyprawy się wchłonęły, ale nie jest to konieczne.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut bez przykrycia.
  • Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy do niej umytą i osuszoną roszponkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w talarki avocado.
  • Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż się lekko przyrumienią i dodajemy do salatki.
  • Wlewamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, doprawiamy solą, mieszamy. Ilość oliwy, octu i soli  dopasowujemy do indywidualnych preferencji.
  • Upieczonego kurczaka wrzucamy do sałatki i posypujemy świeżo startym parmezanem.
  • Podajemy ze świeżym pieczywem, grzankami lub pieczywem czosnkowym.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz