- 2 filety z kurczaka
- 1 opakowanie roszponki (można też użyć swieżego szpinaku)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 avocado
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- parmezan (może być ser litewski Dziugas - smakiem bardzo przypomina parmezan, a jest tańszy o połowę)
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy z chrząstek, tłustych części itd, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem.
- W osobnej miseczce mieszamy olej, paprykę ostrą, słodką, czosnek, miód.
- Kawałki kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i mieszamy z otrzymaną marynatą. Mięso można odstawić na kilka godzin, żeby przyprawy się wchłonęły, ale nie jest to konieczne.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut bez przykrycia.
- Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy do niej umytą i osuszoną roszponkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w talarki avocado.
- Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż się lekko przyrumienią i dodajemy do salatki.
- Wlewamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, doprawiamy solą, mieszamy. Ilość oliwy, octu i soli dopasowujemy do indywidualnych preferencji.
- Upieczonego kurczaka wrzucamy do sałatki i posypujemy świeżo startym parmezanem.
- Podajemy ze świeżym pieczywem, grzankami lub pieczywem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz