SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 10 jajek
- 1 kg pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrajamy na pół i ostrożnie (trzeba uważać, żeby nie uszkodzić białek) wyciągamy żółtka na osobną miseczkę (żółtek używamy do przygotowania farszu).
- Pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy na drobną kosteczkę (jest to dość czasochłonne:)).
- Na dużej patelni rozgrzewamy około 4 łyżki oleju i smażymy osolone (pół łyżeczki soli) pieczarki (woda musi z nich wyparować).
- Następnie na 3 łyżkach rozgrzanego oleju smażymy lekko osolone cebule pokrojone w mała kosteczkę.
- Gdy cebule i pieczarki wystygną wrzucamy je do miski, dorzucamy rozdrobnione widelcem żółtka i dokładnie mieszamy.
- Można dodać 1-2 łyżki majonezu do smaku
- Na koniec dorzucamy poszatkowany szczypiorek (jak ktoś nie lubi to może go nie dodawać). Całość mieszamy i gotowym farszem nadziewamy białka jajek (ilość farszu dobrowolna:)).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz