poniedziałek, 25 marca 2013

JAJKA faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem

Poniżej zamieszczam przepis na pyszną, jajeczną przekąskę wielkanocną.

SKŁADNIKI (20 sztuk):
  • 10 jajek
  • 1 kg pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz
  • opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE:
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrajamy na pół i ostrożnie  (trzeba uważać, żeby nie uszkodzić białek) wyciągamy żółtka na osobną miseczkę (żółtek używamy do przygotowania farszu).
  • Pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy na drobną kosteczkę (jest to dość czasochłonne:)).
  • Na dużej patelni rozgrzewamy około 4 łyżki oleju i smażymy osolone (pół łyżeczki soli) pieczarki (woda musi z nich wyparować).
  • Następnie na 3 łyżkach rozgrzanego oleju smażymy lekko osolone cebule pokrojone w mała kosteczkę.
  • Gdy cebule i pieczarki wystygną wrzucamy je do miski, dorzucamy rozdrobnione widelcem żółtka i dokładnie mieszamy.
  • Można dodać 1-2 łyżki majonezu do smaku
  • Na koniec dorzucamy poszatkowany szczypiorek (jak ktoś nie lubi to może go nie dodawać). Całość mieszamy i gotowym farszem nadziewamy białka jajek (ilość farszu dobrowolna:)).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz