SKŁADNIKI (2 osoby):
- 2 średniej wielkośći filety z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- ser feta (1/3 kostki)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki masła
- łyżka oleju
- wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
- Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych tłustych części i błonek.
- Filety z obu stron posypujemy solą i pieprzem i nacinamy wzdłuż tworząc jak najgłębszą kieszeń (trzeba uważać, żeby nie przeciąć na wylot :)).
- Szpinak wrzucamy do garnka i rozmrażamy na malym ogniu.
- Jak szpinak się rozmrozi dodajemy 1/3 łyżeczki soli, pokrojony w cienkie talarki czosnek i pół łyżeczki masła. Gotujemy aż widoczna woda ze szpinaku wyparuje. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Ostudzamy.
- Do kieszonki w filecie wkładamy gotowy szpinak (ile się zmieści) i kawałek sera feta (1/6 kostki).
- Zamykamy kieszonkę za pomocą wykałaczek (jest to dość uciążliwa czynność i może wyjść nam nieco koślawie, ale to nic nie szkodzi:)). Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (wykałaczkami do góry :)) i skrapiamy olejem.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy do niego mięso i pieczemy 25 minut bez przykrycia
- Nadzienie może trochę wypłynąć podczas pieczenia, ale to zupełnie normalne i danie na pewno na tym nie straci.
- Jeżeli zostało nam trochę szpinaku w garnku to można wyłożyć go na talerze i na nim położyć gotowe filety. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw i jeśli jest taka potrzeba to z pieczywem czosnkowym lub pieczonymi ziemniaczkami. Mnie jednak wystarczy same mięsko i sałatka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz