piątek, 15 marca 2013

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Kolejne dzecinnie proste do wykonania danie, a zarazem bardzo smaczne i zdrowe. Idealne dla miłośników szpinaku :)

SKŁADNIKI (2 osoby):
  • 2 średniej wielkośći filety z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • ser feta (1/3 kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki masła
  • łyżka oleju
  • wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
  • Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych tłustych części i błonek.
  • Filety z obu stron posypujemy solą i pieprzem i nacinamy wzdłuż tworząc jak najgłębszą kieszeń (trzeba uważać, żeby nie przeciąć na wylot :)).
  • Szpinak wrzucamy do garnka i rozmrażamy na malym ogniu.
  • Jak szpinak się rozmrozi dodajemy 1/3 łyżeczki soli, pokrojony w cienkie talarki czosnek i pół łyżeczki masła. Gotujemy aż widoczna woda ze szpinaku wyparuje. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Ostudzamy.
  • Do kieszonki w filecie wkładamy gotowy szpinak (ile się zmieści) i kawałek sera feta (1/6 kostki).
  • Zamykamy kieszonkę za pomocą wykałaczek (jest to dość uciążliwa czynność i może wyjść nam nieco koślawie, ale to nic nie szkodzi:)). Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (wykałaczkami do góry :)) i skrapiamy olejem.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy do niego mięso i pieczemy 25 minut bez przykrycia
  • Nadzienie może trochę wypłynąć podczas pieczenia, ale to zupełnie normalne i danie na pewno na tym nie straci.
  • Jeżeli zostało nam trochę szpinaku w garnku to można wyłożyć go na talerze i na nim położyć gotowe filety. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw i jeśli jest taka potrzeba to z pieczywem czosnkowym lub pieczonymi ziemniaczkami. Mnie jednak wystarczy same mięsko i sałatka.

  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz