wtorek, 19 lutego 2013

FASOLKA po bretońsku

Fasolka przygotowana poniższym sposobem jest wyrazista w smaku, nieco ostra i bardzo smaczna. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej tłustą to wraz z kiełbasą może dodać podsmażony, wędzony boczek.

SKŁADNIKI (na spory garnek):
  • 0,5 kg fasoli piękny jaś lub innej białej
  • 1 kiełbasa odpowiednia do smażenia np podwawelska lub śląska
  • włoszczyzna (kilka marchewek, por (biała część), pół selera, 2 korzenie pietruszki)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5  ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz mielony
  • sól
  • łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • woda

PRZYGOTOWANIE:
  • Fasolę wrzucamy do dużego garnka, zalawamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin.
  • Wylewamy wodę w której się fasola moczyła, dolewamy nowej (około 3 litry) i wstawiamy na gaz.
  • Marchewki, pietruszki, seler obieramy i wrzucamy do gotującej się fasoli.
  • Por kroimy w cienkie półtalarki i wrzucamy do gotującej się potrawy.
  • Kiełbasę kroimy w póltalarki, podsmażamy na małej ilości oleju i dodajemy do fasoli.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy, podsmażamy na oleju i również wrzucamy do garnka.
  • Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, łyżeczkę soli.
  • Gdy marchewki, seler i pietruszki będą miękkie wyciągamy je z garnka, rozdrabniamy za pomocą widelca lub miksujemy w blenderze i wrzucamy z powrotem do garnka.
  • Fasolę gotujemy do miękkości.
  • Gdy fasola będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, 2 rodzaje papryki i majeranek. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze kilka minut. 
  • Fasolkę podajemy z ulubionym chlebem lub bułką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz