SKŁADNIKI (na spory garnek):
- 0,5 kg fasoli piękny jaś lub innej białej
- 1 kiełbasa odpowiednia do smażenia np podwawelska lub śląska
- włoszczyzna (kilka marchewek, por (biała część), pół selera, 2 korzenie pietruszki)
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- pieprz mielony
- sól
- łyżeczka papryki ostrej w proszku
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- woda
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę wrzucamy do dużego garnka, zalawamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin.
- Wylewamy wodę w której się fasola moczyła, dolewamy nowej (około 3 litry) i wstawiamy na gaz.
- Marchewki, pietruszki, seler obieramy i wrzucamy do gotującej się fasoli.
- Por kroimy w cienkie półtalarki i wrzucamy do gotującej się potrawy.
- Kiełbasę kroimy w póltalarki, podsmażamy na małej ilości oleju i dodajemy do fasoli.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy, podsmażamy na oleju i również wrzucamy do garnka.
- Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, łyżeczkę soli.
- Gdy marchewki, seler i pietruszki będą miękkie wyciągamy je z garnka, rozdrabniamy za pomocą widelca lub miksujemy w blenderze i wrzucamy z powrotem do garnka.
- Fasolę gotujemy do miękkości.
- Gdy fasola będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, 2 rodzaje papryki i majeranek. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Fasolkę podajemy z ulubionym chlebem lub bułką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz