SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti 100% z przenicy durum
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- około 50 ml oliwy z oliwek
- parmezan (można również użyć litewskiego sera Dziugas, który ma smak nieco łagodniejszy, ale bardzo podobny do parmezanu, a kosztuje o połowe mniej)
- natka pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy al dente.
- W garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chilli (usuwamy z niej nasiona). Smażymy 2 minuty (trzeba uważać, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki).
- Dodajemy makaron z niewielką ilością wody z gotowania.
- Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą.
- Dodajemy pół natki poszatkowanej pietruszki. Mieszamy.
- Wykładamy na talerze, posypujemy swieżo startym parmezanem, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i przyozdabiamy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz