środa, 20 lutego 2013

SPAGHETTI aglio, olio e peperoncino

Dziecinnie proste, bardzo smaczne, włoskie danie. Robię je bardzo często, bo przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a smak jest rewelacyjny!

SKŁADNIKI:
  • makaron spaghetti 100% z przenicy durum
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • około 50 ml oliwy z oliwek
  • parmezan (można również użyć litewskiego sera Dziugas, który ma smak nieco łagodniejszy, ale bardzo podobny do parmezanu, a kosztuje o połowe mniej)
  • natka pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Makaron wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy al dente.
  • W garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki czosnek i papryczkę chilli (usuwamy z niej nasiona). Smażymy 2 minuty (trzeba uważać, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki).
  • Dodajemy makaron z niewielką ilością wody z gotowania.
  • Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Dodajemy pół natki poszatkowanej pietruszki. Mieszamy.
  • Wykładamy na talerze, posypujemy swieżo startym parmezanem, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i przyozdabiamy natką pietruszki.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz