czwartek, 14 lutego 2013

UDZIEC Z INDYKA duszony z jabłkiem i cebulą

Jest to bardzo prosty i niedrogi sposób na przygotowanie mięsa z indyka. Osobiście uwielbiam tę potrawę i każdy kto jej spróbuje na pewno nie będzie zawiedziony jej smakiem. Mięso jest soczyste, miękkie i zawsze się udaje. Jabłko podczas pieczenia się rozpada i tworzy z cebulą wyśmienity, lekko słodkawy sos. Mięso podawałam osobom, które nie przepadają za połączeniem mięsa z owocami i mimo wszystko bardzo smakował również im. Tak więc polecam je wszystkim (z wyjątkiem wegetarian oczywiście :)).


SKŁADNIKI:
  • udziec z indyka bez kości (około 1 kg)
  • 4 sporej wielkości cebule
  • 2 miękkie, słodkie jabłka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • szklanka wody 

PRZYGOTOWANIE:
  • Udziec i indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odkrajamy niepotrzebne kawałki tłuszczu, pozostawiamy w całości lub kroimy na kawałki o około 3 cm grubości.
  • Mięso posypujemy z obu stron solą, pieprzem i sporą ilością majeranku, wstawiamy do lodówki na 24 h aby wchłonęło przyprawy ale nie jest to konieczne.
  • Mięso w całości lub pokrojone na kawałki podsmażamy na gorącym oleju przez około 2 min. z każdej strony i wrzucamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko (małe kawałki ponieważ jabłko i tak się rozpadnie podczas pieczenia), dodajemy około pół łyżeczki soli, łyżeczkę majeranku. Smażymy do miękkości i pod koniec smażenia dodajemy pokrojony na małe kawałeczki czosnek (nie dodajemy go na początku ponieważ bardzo szybko się on smaży, a przypalony czosnek robi się gorzki i może zniszczyć smak potrawy).
  • Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodajemy do mięsa, dolewamy szklankę wody (nie ma znaczenia temperatura wody), przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 1h i 20 min. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przy funkcji termoobiegu lub w 180 stopniach przy zwykłym trybie pieczenia. W połowie pieczenia mięso trzeba przewrócić na drugą stronę lub wymieszać, żeby się równomiernie upiekło. 
  • Gotowe mięso podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną, do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw lub gotowane brokuły, kalafior, duszona marchewka. Co kto lubi :)
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz