SKŁADNIKI:
- udziec z indyka bez kości (około 1 kg)
- 4 sporej wielkości cebule
- 2 miękkie, słodkie jabłka
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
- Udziec i indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odkrajamy niepotrzebne kawałki tłuszczu, pozostawiamy w całości lub kroimy na kawałki o około 3 cm grubości.
- Mięso posypujemy z obu stron solą, pieprzem i sporą ilością majeranku, wstawiamy do lodówki na 24 h aby wchłonęło przyprawy ale nie jest to konieczne.
- Mięso w całości lub pokrojone na kawałki podsmażamy na gorącym oleju przez około 2 min. z każdej strony i wrzucamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko (małe kawałki ponieważ jabłko i tak się rozpadnie podczas pieczenia), dodajemy około pół łyżeczki soli, łyżeczkę majeranku. Smażymy do miękkości i pod koniec smażenia dodajemy pokrojony na małe kawałeczki czosnek (nie dodajemy go na początku ponieważ bardzo szybko się on smaży, a przypalony czosnek robi się gorzki i może zniszczyć smak potrawy).
- Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodajemy do mięsa, dolewamy szklankę wody (nie ma znaczenia temperatura wody), przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 1h i 20 min. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przy funkcji termoobiegu lub w 180 stopniach przy zwykłym trybie pieczenia. W połowie pieczenia mięso trzeba przewrócić na drugą stronę lub wymieszać, żeby się równomiernie upiekło.
- Gotowe mięso podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną, do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw lub gotowane brokuły, kalafior, duszona marchewka. Co kto lubi :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz