SKŁADNIKI:
- udziec z indyka bez kości (około 1 kg)
- 2 cebule
- 0,5 kg pieczarek
- spora garść suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- olej
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
- Suszone grzyby płuczemy i moczymy w wodzie przez minimum 1 godz.
- Udziec i indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odkrajamy niepotrzebne kawałki tłuszczu, pozostawiamy w całości lub kroimy na kawałki o około 3 cm grubości.
- Mięso posypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wchłonęło przyprawy ale nie jest to konieczne.
- Mięso w całości lub pokrojone na kawałki podsmażamy na gorącym oleju przez około 2 min. z każdej strony i wrzucamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Solimy, smażymy i wrzucamy do mięsa.
- Następnie na małej ilości gorącego oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, do której dodajemy około pół łyżeczki soli. Gdy cebula jest miękka i rumiana wrzucamy do niej pokrojony na małe kawałeczki czosnek (nie dodajemy go na początku ponieważ czosnek bardzo szybko się smaży, a przypalony robi się gorzki i może zniszczyć smak potrawy). Chwilkę jeszcze podsmażamy. Cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa.
- Dorzucamy również wcześniej namoczone suszone grzyby (wodę, w której się moczyły wylewamy do zlewu).
- Do mięsa dolewamy szklankę wody (nie ma znaczenia temperatura wody), przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (funkcja termoobiegu) lub 180 stopni (zwykły tryb pieczenia). Pieczemy 1 godz. i 20 min. W połowie pieczenia mięso trzeba przewrócić na drugą stronę lub wymieszać, żeby się równomiernie upiekło.
- Gotowe mięso podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną, do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw lub gotowane brokuły, kalafior, duszona marchewka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz