środa, 20 lutego 2013

UDZIEC Z INDYKA duszony z pieczarkami i suszonymi grzybami

Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis. Potrawa ta jest bardzo prosta do przyrządzenia, a efekt naprawdę zadowalający. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie, soczyste i wyśmienite w smaku. Szczerze polecam!

SKŁADNIKI:
  • udziec z indyka bez kości (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • spora garść suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej 
  • szklanka wody 

PRZYGOTOWANIE:
  • Suszone grzyby płuczemy i moczymy w wodzie przez minimum 1 godz. 
  • Udziec i indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odkrajamy niepotrzebne kawałki tłuszczu, pozostawiamy w całości lub kroimy na kawałki o około 3 cm grubości.
  • Mięso posypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wchłonęło przyprawy ale nie jest to konieczne.
  • Mięso w całości lub pokrojone na kawałki podsmażamy na gorącym oleju przez około 2 min. z każdej strony i wrzucamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Solimy, smażymy i wrzucamy do mięsa.
  • Następnie na małej ilości gorącego oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, do której dodajemy około pół łyżeczki soli. Gdy cebula jest miękka i rumiana wrzucamy do niej pokrojony na małe kawałeczki czosnek (nie dodajemy go na początku ponieważ czosnek bardzo szybko się smaży, a przypalony robi się gorzki i może zniszczyć smak potrawy). Chwilkę jeszcze podsmażamy. Cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa.
  • Dorzucamy również wcześniej namoczone suszone grzyby (wodę, w której się moczyły wylewamy do zlewu).
  • Do mięsa dolewamy szklankę wody (nie ma znaczenia temperatura wody), przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (funkcja termoobiegu) lub 180 stopni  (zwykły tryb pieczenia). Pieczemy 1 godz. i 20 min. W połowie pieczenia mięso trzeba przewrócić na drugą stronę lub wymieszać, żeby się równomiernie upiekło. 
  • Gotowe mięso podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną, do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw lub gotowane brokuły, kalafior, duszona marchewka. 
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz