środa, 20 lutego 2013

POLĘDWICZKI wieprzowe w boczku

Kolejna niezwykle prosta i smaczna potrawa, którą przygotowuje się w 10 minut.

SKŁADNIKI:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • olej
PRZYGOTOWANIE:
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki o grubości około 2 cm.
  • Każdy kawałek zawijamy w plaster boczku.
  • Układamy na blasze, skrapiamy leciutko olejem.
  • Wkładamy do podgrzanego do 200 stopni piekarnika lub 180 stopni przy funkcji termoobiegu i pieczemy około 25 min. (co jakiś czas trzeba sprawdzać czy polędwiczki się nie przypalają).
  • Podajemy z ostrym lub czosnkowym sosem  (przepisy poniżej) i sałatką ze świeżych warzyw (np. z roszponki, pomidorków koktajlowych i avocado (przepis również na blogu)).

SOS OSTRY:
  • 4 łyżki jogurtu naturanego lub gęstej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • pokrojona w cienkie talarki papryczka chilli lub chilli w proszku (ewentualnie zwykła ostra papryka w proszku). Ilość wedle uznania
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty cukru
PRZYGOTOWANIE:
  • Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i gotowe :)
SOS CZOSNKOWY:
  • 4 łyżki jogurtu naturanego lub gęstej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 pokrojone w cienkie talarki ząbki czosnku lub czosnek w proszku (ilość wedle uznania)
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty cukru
PRZYGOTOWANIE:
  • Tak jak w przypadku sosu ostrego:)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz