SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- kilka plastrów wędzonego boczku
- sól, pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki o grubości około 2 cm.
- Każdy kawałek zawijamy w plaster boczku.
- Układamy na blasze, skrapiamy leciutko olejem.
- Wkładamy do podgrzanego do 200 stopni piekarnika lub 180 stopni przy funkcji termoobiegu i pieczemy około 25 min. (co jakiś czas trzeba sprawdzać czy polędwiczki się nie przypalają).
- Podajemy z ostrym lub czosnkowym sosem (przepisy poniżej) i sałatką ze świeżych warzyw (np. z roszponki, pomidorków koktajlowych i avocado (przepis również na blogu)).
SOS OSTRY:
- 4 łyżki jogurtu naturanego lub gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- pokrojona w cienkie talarki papryczka chilli lub chilli w proszku (ewentualnie zwykła ostra papryka w proszku). Ilość wedle uznania
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i gotowe :)
SOS CZOSNKOWY:
- 4 łyżki jogurtu naturanego lub gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 pokrojone w cienkie talarki ząbki czosnku lub czosnek w proszku (ilość wedle uznania)
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Tak jak w przypadku sosu ostrego:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz