Kurczak przygotowany w ten sposób jest przepyszny, bardzo prosty w przyrządzeniu, zawsze się udaje i wszystkim smakuje!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 4 nóżki, 4 podudzia, 4 skrzydelka z kurczaka
- 6 łyżek ketchupu
- 4 łyżki oleju
- 1,5 lyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki chilli w proszku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i kawałków tłuszczu, skórę zostawiamy.
- Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.
- Do miseczki wlewamy ketchup, miód, ocet winny, pozostałe przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
- Powstałą marynatą nacieramy kurczaka.
- Kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby wchłonął przyprawy, ale nie jest to konieczne.
- Układamy mięso na blasze.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni lub 180 przy funkcji termoobiegu i pieczemy około 1 godzinę. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie przypiekło.
- Podajemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, sałatką ze świeżych warzyw lub warzywami gotowanymi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz