wtorek, 19 lutego 2013

KURCZAK pieczony w słodko-ostrej marynacie

Kurczak przygotowany w ten sposób jest przepyszny, bardzo prosty w przyrządzeniu, zawsze się udaje i wszystkim smakuje!

SKŁADNIKI:
  • 4 nóżki, 4 podudzia, 4 skrzydelka z kurczaka
  • 6 łyżek ketchupu 
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 lyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  • Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i kawałków tłuszczu, skórę zostawiamy.
  • Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.
  • Do miseczki wlewamy ketchup, miód, ocet winny, pozostałe przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
  • Powstałą marynatą nacieramy kurczaka.
  • Kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby wchłonął przyprawy, ale nie jest to konieczne.
  • Układamy mięso na blasze.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni lub 180 przy funkcji termoobiegu i pieczemy około 1 godzinę. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę, żeby się równomiernie przypiekło.
  • Podajemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, sałatką ze świeżych warzyw lub warzywami gotowanymi.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz