SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki przennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do namoczenia biszkopa:
- pół cytryny
- 25 ml wódki
- 25 ml wody
- pół łyżeczki płynnego miodu
Krem:
- 500 g serca mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Warstwa malinowa:
- 400g swieżych lub mrożonych malin
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Wierzch:
- truskawki (około 10 sztuk)
- 2 truskawkowe galaretki
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
- Białka miksujemy ze szczyptą soli na pianę.
- Dodajemy szklankę cukru i miksujemy na jednolitą masę.
- Wrzucamy żółtka i nadal miksujemy do uzyskania puszystej masy.
- Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
- Wlewamy do posmarowanej margaryną i lekko posypanej mąką okrągłej formy do ciasta i pieczemy w nagrzanym do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu) piekarniku od 30 do 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy szpikulcem czy jest upieczone (nakłuwamy ciasto. Jeśli szpikulec jest czysty i nie ma na nim śladów mokrego ciasta to biszkopt jest gotowy).
- Wyciągamy ciasto z piekarnika. Gdy biszopt przestygnie przecinamy go wzdłuż na połowę.
- Cytrynę, wódkę, wodę i miód mieszamy ze sobą i skrapiamy obie warstwy biszkopta.
Krem:
- Śmietankę miksujemy do uzyskania piany.
- Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksujemy.
- Ubitą śmietanę mieszamy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy (można również miksować chwilę na najniższych obrotach).
- Wstawiamy do lodówki.
Warstwa malinowa:
- Maliny rozmrażamy i miksujemy kilka minut z cukrem.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
- Żelatynę mieszamy z malinami i odstawiamy w zimne miejsce.
Wierzch:
- Truskawki (bez szypułek) przecinamy na pół.
- 2 truskawkowe galaretki mieszamy z 0,8 litra gorącej wody aż do rozpuszczenia. Odstawiamy w zimne miejsce.
Tort:
- Na jedną część biszkoptu nakładamy 1/2 kremu. Na krem kładziemy maliny (gdy owoce zaczną lekko tężeć).
- Na owocę kładziemy drugą połowę biszkoptu i kolejno: pozostały krem (smarujemy kremem również boki ciasta), przekrojone na pół truskawki (gęsto ułożone) i polewamy zaczynającą już tężeć galaretką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz