wtorek, 19 lutego 2013

SAŁATKA z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i avocado

Jest to bardzo smaczna, szybka do przygotowania, lekka i pełna witamin sałatka, którą bardzo często przyrządzam na kolację.


SKŁADNIKI:
  • opakowanie roszponki lub świeżego szpinaku (można też dodać garść świeżej rucoli dla odrobiny goryczki)
  • około 10 sztuk słodkich pomidorków koktajlowych (w sezonie letnim można użyć naszych, polskich pomidorów, ale niestety zimą ciężko znaleźć takie, które mają jakikolwiek smak)
  • 1 dojrzałe avocado
  • 50 g sera pleśniowego (mój ulubiony to lazur srebrzysty)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  • Szpinak lub roszponkę (albo mix szpinaku, roszponki, rucoli) dokładnie myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy przekrojne na pół pomidorki koktajlowe i ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę.  
  • Obieramy avocado, wyciągamy pestkę, kroimy w półtalarki, wrzucamy do miski.
  • Doprawiamy solą, oliwą, octem balsamicznym i delikatnie mieszamy.
  • Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż się przyrumienią i wrzucamy na wierzch sałatki (Zamiast ziaren słonecznika można uprażyć orzeszki piniowe. Są one jednak dość drogie i trudno dostępne).
  • Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem, pieczywem czosnkowym lub jako dodatek do dań (sałatkę można rozłożyć na talerze, na wierzch lub obok położyć usmażoną pierś z kurczaka lub polędwiczkę wieprzową i całość leciutko skropić gęstym sosem balsamicznym).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz