SKŁADNIKI:
- opakowanie roszponki lub świeżego szpinaku (można też dodać garść świeżej rucoli dla odrobiny goryczki)
- około 10 sztuk słodkich pomidorków koktajlowych (w sezonie letnim można użyć naszych, polskich pomidorów, ale niestety zimą ciężko znaleźć takie, które mają jakikolwiek smak)
- 1 dojrzałe avocado
- 50 g sera pleśniowego (mój ulubiony to lazur srebrzysty)
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak lub roszponkę (albo mix szpinaku, roszponki, rucoli) dokładnie myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
- Dodajemy przekrojne na pół pomidorki koktajlowe i ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę.
- Obieramy avocado, wyciągamy pestkę, kroimy w półtalarki, wrzucamy do miski.
- Doprawiamy solą, oliwą, octem balsamicznym i delikatnie mieszamy.
- Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż się przyrumienią i wrzucamy na wierzch sałatki (Zamiast ziaren słonecznika można uprażyć orzeszki piniowe. Są one jednak dość drogie i trudno dostępne).
- Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem, pieczywem czosnkowym lub jako dodatek do dań (sałatkę można rozłożyć na talerze, na wierzch lub obok położyć usmażoną pierś z kurczaka lub polędwiczkę wieprzową i całość leciutko skropić gęstym sosem balsamicznym).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz